úterý 14. března 2017

Příznaky menopauzy

Jaké jsou příznaky menopauzy

Je důležité si uvědomit, že každá žena má velmi individuální žkušenosti. Některé ženy mohou zažít málé nebo žádné příznaky menopauzy, zatímco jiné zažívají více fyzických  a psychických příznaků. Rozsah a závažnost symptomů se u žen výrazně liší. Je také důležité si uvědomit, že příznaky u některých žen mohou přicházet a odcházet v prodloužené časové periodě. I toto je velmi individuální. Tyto symptomy menopauzy a perimenopausy jsou podrobněji popsány níže.

1. nepravidelné vaginální krvácení


Nepravidelné vaginální krvácení  se může objevit, když žena dosáhne menopauzy. Některé ženy mají minimální problémy s abnormálním krvácením v období předcházejícím menopauze, zatímco jiné mají nepředvídatelné a nadměrné krvácení. Menstruace se mohou vyskytovat častěji (což znamená, že se zkracuje cyklus trvání), nebo se mohou vyskytovat v delším časovém cyklu před zastavením (což znamá, že cyklus trvání je delší). Neexistuje žádný "normální" vzorec krvácení během perimenopausy a vzorec se liší od ženy k ženě. Je běžné, že žena v perimenopause může být i několik měsíců bez menstruace. Nedá se také stanovit přesný čas, který je potřebný k dokončení menopauzy (přechodu). Žena může mít nepravidelnou menstruaci už o několik let dříve, než dosáhne menopauzy. Je důležité si uvědomit, že všechny ženy, které mají  nepravidelnou menstruaci by se měly nechat vyšetřit lékařem a ujistit  se, že nepravidelné menstruace jsou způsobeny perimenopausou a nejsou známkou jiných zdravotních potíží.

Menstruační abnormality, které začínají v perimenopause jsou také spojeny s poklesem plodnosti, neboť ovulace se stává nepravidelnou. Nicméně ženy, které jsou v perimenopauze, mohou stále otěhotnět, dokud nedosáhnou skutečné menopauzy (nepřítomnost cyklu po dobu jednoho roku) a měly by i nadále používat antikoncepci pokud si nepřejí otěhotnět.

2. Návaly horka a noční pocení


Návaly horka jsou časté u žen, které se blíží k menopauze. Nával horka je pocit tepla, který se šíří po celém těle a je často nejvýraznější v oblasti hlavy a hrudníku. Nával horka je někdy spojen s výraznějším pocením. Nával horka obvykle trvá od 30 sekund do několika minut. Ačkoli přesná příčina návalů není zcela známa, návaly horka pravděpodobně souvisí s kombinací hormonálních a biochemických výkyvů,  vzhledem ke klesající hladině estrogenů.

V současné době neexistuje žádný způsob, jak předpovědět, kdy nastanou návaly horka a jak dlouho budou trvat. Návaly horka se vyskytují až u 40% pravidelně menstruujících žen v jejich čtyřicátém roku života. Takže mohou nastat dříve než nepravidelná menstruace, která je charakteristická pro začátek menopauzy. Asi u 80% žen skončí návaly horka po pěti letech. Někdy (asi u 10% žen), mohou návaly horka trvat i déle než 10 let. Neexistuje žádný způsob, jak předpovědět, kdy ustanou návaly horka, i když mají sklon snižovat svou frekvenci během tohoto období. Mohou také snižovat svou intenzitu. Průměrná žena, která má návaly horka, je bude mít asi pět let.

Někdy jsou návaly horka doprovázeny nočním pocením (epizody prudkého pocení v noci). To může vést až k probuzení a následné potíže s opětovným usínáním. Což má za následek neosvěžující spánek a denní únavu. 

 Příroda ženám

 Vegall Pharma

Čerpáno z MedicineNet.com

1 komentář:

  1. Pamatuji si tyhle stavy u jedné kolegyně z práce. Tenkrát jí to zasáhlo hlavně psychicky, zdravotně s tím byla tak nějak smířená. Ostatně celý život potřebovala krém s kolagenem na klouby, takže nějaké návaly ji nemohly zaskočit. Ale psychicky jí to dost sebralo. Bylo mi jí tenkrát moc líto. :(

    OdpovědětVymazat