pondělí 6. března 2017

Menopauza u žen - co je to menopauza a perimenopauza

Co je menopauza?

Menopauza je definována jako stav absence menstruace po dobu 12 měsíců. Klimakterický přechod začíná různou menstruační délkou cyklu a končí poslední menstruací. Perimenopausa je méně používaný termín a znamená "období kolem menopauzy." Často se používá, odkazujeme-li se na přechodné období menopauzy. Není to oficiální lékařský termín, ale je někdy používán k vysvětlení některých aspektů přechodu menopauzy v laických termínech. "Postmenopauza" je termín používaný jako adjektivum a  odkazuje na dobu po menopauze. Například lékař může mluvit o stavu,  který nastává u žen po menopauze. To se týká žen, které již dosáhly menopauzy.


Menopauza je období v životě ženy, když ústává funkce vaječníků a ona  již nemůže otěhotnět. Vaječník (ženská pohlavní žláza), je jednou z dvojice reprodukčních žláz u žen. Jsou umístěny v pánvi, po jednom na každé straně dělohy. Každý vaječník má velikost a tvar mandle. Vaječníky produkují vajíčka a ženské hormony,  jako je estrogen. Během každého měsíčního menstruačního cyklu se vajíčko uvolní z jednoho vaječníku. Vajíčko cestuje z vaječníku,  přes vejcovod do dělohy.

Vaječníky jsou hlavním zdrojem ženských hormonů, které kontrolují vývoj ženských charakteristik těla, jako jsou prsa, tvar těla a ochlupení. Tyto hormony také regulují menstruační cyklus a těhotenství. Estrogeny také chrání kosti. Proto se u ženy později v životě může rozvinout osteoporóza (řídnutí kostí), kdy její vaječníky nevytvářejí již dostatečné množství estrogenu.

Co je to perimenopauza?

Perimenopausa je odlišná pro každou ženu. Vědci se stále snaží identifikovat všechny faktory, které iniciují a ovlivňují toto přechodné období.

V jakém věku obvykle žena dosáhne menopauzy?

Průměrný věk menopauzy je 51 let. Ale nedá se žádným způsobem předpovědět, kdy začne menopauza nebo kdy přijdou první příznaky menopauzy. U každé ženy je toto období individuální. Věk, ve kterém žena začne s menstruačním cyklem,  také nijak  nesouvisí s věkem nástupu menopauzy. Většina žen dosáhne menopauzy ve věku mezi 45 a 55 mezi, ale menopauza se může objevit již dříve, a to ve věku 30 let nebo 40 let, nebo nemusí nastat ani do doby dokud žena nedosáhne  60. let věku. Jako pavděpodobné se dá předpokládat, že ženy mají tendenci projít menopauzou přibližně ve stejném věku,  jako jejich matky.

Perimenopausa je často doprovázena nepravidelnosti v menstruačním cyklu, spolu s typickými příznaky předčasné menopauzy a může začít již 10 let před poslední menstruací.

 Příroda ženám

Jak dlouho trvá menopauza?

Menopauza je časové období a nezačíná přesně po skončení poslední periody.  Samozřejmě, že žena neví, kdy nastal ten okamžik a začíná 12 po sobě jdoucích měsíců bez menstruace. Symptomy menopauzy mohou nastat roky před tím,  než dojde k aktuální menopauze a můžou trvat i několik let poté.

 Vegall Pharma

Čerpáno z MedicineNet.com
         

1 komentář:

  1. Stejně tak důležitá, respektive zásadní pro život muže, je tzv. adrenopauza. Já sám mám do ní, doufám, ještě pár let. Ale už jsem viděl i chlapy, kteří se naprosto změnili. Jak chováním, tak vzhledem. Samozřejmě ta změna fyzična je logická. Hodně na to pomáhají třeba lymfatická masáž Brno. Ale je to hlavně o změnách v hlavě, které jsou velmi důležité a zásadní.

    OdpovědětVymazat