čtvrtek 16. března 2017

Předčasná menopauza

Z jakých příčin může přijít předčasná menopauza?


Určité lékařské a zdravotnické zásahy mohou ovlivnit načasování menopauzy.


Chrurgické odstranění vaječníků

Chirurgické odstranění vaječníků (ovarektomii) během ovulace u ženy,  bude mít za následek okamžitý začátek menopauzy, někdy je označována jako chirurgická menopauza nebo indukovaná menopauza. V tomto případě neexistuje žádná perimenopausa (období pře menopauzou)  a po operaci  ženy obvykle pociťují příznaky a symptomy menopauzy. V případě chirurgickéhé menopauzy, ženy často uvádějí, že náhlý nástup menopauzálních symptomů vede k obzvláště závažným potížím, ale nemusí to být v každém případě.

Vaječníky bývají často odstraněny společně s dělohou (hysterektomie). Je-li hysterektomie prováděna bez odstranění obou vaječníků najednou u ženy, která ještě nedosáhla menopauzy, zbývající vaječník nebo vaječníky jsou stále schopny běžné produkce hormonu. I když žena nemůže menstruovat po odstranění dělohy hysterektomií, vaječníky samy o sobě mohou pokračovat v produkci hormonů až do normální doby, kdy přirozeně nastává menopauza. V tomto okamžiku by žena mohla zaznamenat další příznaky menopauzy, jako jsou návaly horka a změny nálad. Tyto příznaky pak nemusí být spojeny s ukončením menstruace. Další možností je, že k předčasnému selhání vaječníků dojde dříve než v předpokládané době menopauzy, již jeden až dva roky po hysterektomii. Pokud se tak stane,  mohou, ale také se nemusí vyskytovat příznaky menopauzy.

Rakovina, chmoterapie a raditoerapie

V závislosti na typu a umístění rakoviny a jejím stadiu,  Tyto typy léčby rakoviny (chemoterapie a  radiační terapie) může vyústit v menopauzu u  ovulující ženy. V tomto případě se symptomy menopauzy mohou začít projevovat už v průběhu léčby rakoviny, nebo se mohou vyvinout v následujících měsících po ošetření.

Předčasné selhání vaječníků

Předčasné selhání vaječníků je definováno jako výskyt menopauzy před dosažením věku 40 let. Tento stav se vyskytuje u přibližně 1% všech žen. Příčina předčasného selhání vaječníků, není zcela známa, ale může souviset s autoimunitními chorobami nebo dědičnými genetickými faktory.



Příroda ženám

 Vegall Pharma a.s.


Čerpáno z MedicineNet.com

Žádné komentáře:

Okomentovat