středa 15. března 2017

Další příznaky menopauzy

Jaké jsou další příznaky menopauzy?



1. Vaginální příznaky


Vaginální příznaky se objevují jako důsledek stále tenčho ostění tkáně pochvy, která je sušší a méně pružná a dále pak, jako důsledek snížení hladiny estrogenu. Příznaky mohou zahrnovat vaginální suchost, svědění nebo podráždění a také se může vyskytovat bolest při pohlavním styku (dyspareunie). Vaginální změny mohou vést ke zvýšenému riziku vaginálních infekcí.


2. Močové příznaky


Sliznice močové trubice  (trubice vedoucí z močového měchýře a je určena k vypouštění moči mimo tělo) rovněž prochází podobnými změnami jako u  tkání vagíny a stává se sušší, tenčí a méně pružná díky poklesem hladiny estrogenů. To může vést ke zvýšenému riziku infekce močových cest, častějšímu pocitu potřeby močení nebo k samovolnému úniku moči (inkontinence moči). Inkontinence může být důsledkem silného a náhlého nutkání močení nebo k ní může dojít během namáhání se při kašli, smíchu nebo zvedání těžkých předmětů.

3. Emocionální a kognitivní příznaky

(kognitivní funkce = pamět, pozornost, koncentrace, rychlost zpracování informací, pohotovost, ...)



Ženy v perimenopause (období před menopauzou) často uvádějí řadu myšlenkových (kognitivní)  a také citových příznaků včetně únavy, problémů s pamětí, podrážděností a rychlými změnami nálady. Je obtížné přesně přesně určit, které behaviorální příznaky jsou způsobeny přímo  hormonálními změnami  v menopauze. Výzkum v této oblasti je obtížný z mnoha důvodů.

Emocionální a kognitivní symptomy jsou tak běžné, že je někdy obtížné u dané ženy zjistit, zda jsou v důsledku menopauzy. Noční pocení, které může nastat v průběhu perimenopausy může rovněž přispět k pocitu únavy a vyčerpání a  může mít vliv na náladu a kognitivní výkonnost. Koneckonců u mnoha žen může docházet k dalším životním změnám v době perimenopausy nebo po menopauze, například kvůli stresujícím životním událostem, které také mohou způsobit emoční příznaky.


4. Ostatní psychické změny


Mnoho žen zaznamená nějakou měrou přibytek na váze spolu, který se dostaví s menopauzou. Rozložení tělesného tuku se může změnit a tělesný tuk se ukládá více v pase a břišní oblasti než v oblasti boků a stehen. Změny v kožní tkáni, včetně vrásek se mohou rozvíjet spolu se zhoršením akné dospělých u osobou s těmito předpoklady.  Protože tělo pokračuje v nízké produkci  hladiny mužského hormonu testosteronu,  mohou některé ženy zaznamenat určitý růst ochlupení na bradě, horním rtu, hrudníku nebo břichu.

 Příroda ženám

 Vegall Parma a.s.

Čerpáno z MedicineNet.com

1 komentář:

  1. Tak rozumím tomu, že těch příznaků je hodně a já jako muž asi těžko můžu říct, zda jich je hodně nebo málo. Ono i kdyby byl jen jeden příznak, tak to pak dokáže pěkně zkazit život. No, chce to kvalitní doplňky stravy na zmírnění těch symptomatických příznaků a snad se pak budou ženy cítit lépe. Zaslouží si to.

    OdpovědětVymazat