pondělí 2. října 2017

Zdraví spočívá ve zdravém stravování


Zdravý životní styl



Existuje celá řada různých stravovacích směrů. Nechtěla bych říkat diet, protože v dietě se omezujete, po zhubnutí si dáte vytouženou odměnu v podobě nějaké sladkosti a vaše stravování se vrátí do starých kolejí a vše přiberete zpět ne-li 2x. Proto by to měl být životní styl, učit se zvyklostem a své zlozvyky pomalu a postupně odbourávat. Jestli někdo trvdí že nevypije kávu bez mléka a cukru, tak se plete. Vše je o tréninku. Když tohle zvládnete tak pak cokoliv. Uvidíte. Jestli Vás trápí zdravotní komplikace, je vám po jídle těžko a chcete hubnout, jste tu správně. Bolesti hlavy, cukrovka a střevní potíže, za to vše může vaše strava, zkuste omezit pár potravin a uvidíte jak vám bude lépe a budete mít energie jako nikdy. A to za to stojí.


Druhy stravování




Whole30

page7image17024
Krátkodobý (30 a více dní) striktní stravovací program určený k nutričnímu restartu organismu. Jeho cílem je skoncování s nezdravými stravovacími návyky, obnovení zdravého metabolismu, ozdravení zažívacího traktu a srovnání imunitního systému. Pravidla jsou postavená na zásadách palea (s drobnými odchylkami), navíc jsou ale vyloučené i všechny pokrmy (byť z povolených surovin), které vyvolávají nezdravou psychologickou reakci (například dezerty a paleo pečivo). Více informací najdete na oficiálním webu www.whole30.com. Skvělým průvodcem programem jsou pak knihy Jídlo na prvním místě a Whole30, které najdete ve všech větších knihkupectvích či přímo u nakladatelství Melvil (www.melvil.cz).


Paleo

Stravovací zásady a další principy inspirované způsobem života našich prapředků. Jedná se o změnu v přístupu ke způsobu stravování a obecně životnímu stylu. Paleo se vyhýbá obilovinám, luštěninám, mléčným a nekvalitním průmyslově zpracovaným výrobkům. Hranice palea jsou poměrně měkké a každý autor je vnímá trošku jinak. Proto nelze naprosto jednoznačně doporučit jediný zaručený zdroj informací. Obecné zásady lze ale získat například na blog.paleo-doupe.cz/co-je-paleo/.

Primal

Zjednodušeně lze říct, že se jedná o benevolentnější paleo se zařazením některých surovin, jako jsou například tučné mléčné výrobky. Více informací najdete na stránkách autora programu Marka Sissona www.marksdailyapple.com, v českém jazyce pak v jeho knize Primal Blueprint od nakladatelství Blue Vision (bluevision.cz/primal-blueprint/)

Low Carb

Všechny výše uvedené stravovací směry by se v porovnání s konvenčním způsobem výživy daly označit jako Low Carb, tedy nízkosacharidové. Záleží ale velmi na tom, jak to konkrétně vnímáte vy. Někdo se drží pod maximální hranicí 20 g sacharidů za den pro dosažení nutriční ketózy, jiný si se stejným cílem povolí celkem 50 g, ostatní hranici pro Low Carb vnímají až někde u 150 g sacharidů za den. Nicméně v knize jsou takto označené recepty, kdy se množství sacharidů na 1 porci pohybuje přibližně do 25 g.


page7image17024


Ať už se rozhodnete pro jakýkoliv životní styl, důležité je, že začínáte něco pro sebe a své zdraví dělat. Tělo vám bude vděčné a dobře vám to vrátí. Nezapomínejte že v této době kdy budete konzumovat jen přírodní produkty, žádné polotovary je důležité přidat pár maličkostí.


Pár bodů k aplikování



Zkuste každé ráno vypít sklenici vlažné vody s citronem a špetkou solí. 



Je vaším ranním rituálem pití kávy nebo čaje? Pak si asi budete ťukat na čelo, když vám poradíme, abyste kávu či čaj vyměnili za sklenici slané vody. Kdo by pil slanou vodu? Není zrovna nejchutnější. Tento mix však poskytuje řadu výhod, což je pro aktuální rychlý způsob života to pravé ořechové. Pozitivně nabité částice soli se váží k částicím atomů vody a naopak. Tato směs je zdravá a pro celé tělo prospěšná. Nejde zde o nic obyčejného. V tomto případě není voda jen tak obyčejnou vodou a sůl se také nestává jen tak obyčejnou solí, kterou každý bere jako samozřejmou součást života. Teplá voda s mořskou solí obsahuje velké množství minerálů. Ty působí jako lymfodrenáž, díky které se váš organismus čistí zevnitř. Toxinů se tělo zbavuje postupně a hlavně přirozeným způsobem. Jde rovněž o antibakteriální proces, což znamená, že se z trávicí soustavy uvolňuje dostatečně velké množství mikroskopických organismů. Sůl stimuluje slinné žlázy, které vypouští proteiny měnící škrob a glykogeny v běžné cukry. Také pomáhá s poruchou příjmu potravina povzbuzuje organismus k dalšímu zpracování potravin. Tyto účinky jsou pro tělo velmi prospěšné, proto se nebojte do svých ranních rituálů zařadit pití teplé vody s mořskou solí a uvidíte, jak se vám vaše tělo odvděčí!








Otužování vás mile překvapí!



Otužování je metoda posílení imunitního systému. Obvykle se pod pojmem otužování rozumí sprchování studenou vodou či plavání ve studené vodě, v širším slova smyslu však pojem zahrnuje i saunování, celoroční sportování ve volné přírodě a další praktiky.Otužování pomocí studené vody souvisí s vodoléčbou, ale na rozdíl od ní slouží k předcházení chorobám spíš než k jejich léčení.Podle propagátorů otužování pomáhá při prevenci proti nachlazení, chřipce, angíně, případně dalším nemocem jako vysokému krevnímu tlaku nebo bolestem zad.Otužování se nedoporučuje v případě srdečních chorob, během onemocnění (nachlazení apod.) a nějakou dobu po něm. Mírnější režim otužování bývá doporučován dětem a starším lidem, ve všech případech (zvlášť pokud jde o zimní plavání) je vhodné konzultovat praktického lékaře.








Důležitá je také imunita


Tu posílíme právě zdravou stravou, otužováním, ale můžeme si pomoci s přírodními produkty na posílení imunity. Viz obrázek níže.





po kliknutí na obrázek se dostanete na popis produktu


čerpáno z vegall.cz, wikipedia.cz 






 4 zdravotní obtíže za kterými stojí oslabená imunita













page7image18432


10 komentářů:

  1. Jojo, zdravá strava je základ. Možná, že kdybych se už od mládí zdravěji stravovala a žila aktivněji, tak bych neprodělala ischemii dolní končetiny . Je to ale jen spekulování. Co bylo bylo a nemá cenu se nad tím moc pozastavovat. Důležité je, že teď žiju zdravěji a cítím se lépe :-) .

    OdpovědětVymazat
  2. Určitě souhlasím s tím, že kvalitní a vyvážené stravování je základ, nicméně ja si myslím, že neméně důležitý je i dostatek pohybu. Já ho bohužel v posledních letech moc neměla, ale říkala jsem si, že bych to letos ráda vynahradila. Konkrétně přemýšlím, že začnu jezdit na kole. Samotné kolo mám, ale bude potřeba seřídit a koupit nové pláště na kolo.

    OdpovědětVymazat
  3. Tento komentář byl odstraněn autorem.

    OdpovědětVymazat
  4. Ahoj, měl bych takovou otázku. Myslíte, že se špatné stravování může projevit třeba i v sexuálním životě? Všímám si totiž na sobě, že v poslední době při sexu už nevydržím tolik, co dřív. Zatím můj problém řeší kamagra, ale říkal jsem si, že by to spíš chtělo hledat příčinu a napadla mě právě strava. Co si o tom myslíte?

    OdpovědětVymazat
  5. Co se podle mě v dnešní době dost přehlíží je zdraví očí. A to je podle mého názoru v době, kdy každý půl dne kouká do počítače nebo telefonu celkem důležité. Já jsem si to ale také uvědomila až v momentě, kdy jsem začala pociťovat, že vidím hůře. Nakonec jsem to ale vyřešila tak, že jsem si z https://www.hotovebryle.cz/ objednala dioptrické brýle a s těmi zase vidím lépe.

    OdpovědětVymazat
  6. No tak pod toto se velice ráda podepíšu. Zdravá strava a zdravé potraviny jsou prostě důležité. Já právě na zdravé stravování najela někdy před třemi lety a musím teda říct, že od té doby se cítím mnohem lépe a přijde mi, že mám i víc energie. A hlavně kdykoliv si dám něco nezdravého, tak to na sobě cítím několik dní.

    OdpovědětVymazat
  7. Všem bych doporučila přečíst si složení výrobků, které do sebe každým dnem cpete. Já jsem se o zdravou stravu začala zajímat před pár lety, bylo to zrovna v době, kdy jsem navštěvovala magnetoterapii kvůli některým bolestem. Spojení kvalitního jídla a péče o Vaše tělo může zajistit dlouholetost a bezbolestný důchod ;-)

    OdpovědětVymazat
  8. Tento komentář byl odstraněn autorem.

    OdpovědětVymazat
  9. Nemůžu než souhlasit. Ono to zdravé stravování celkově souvisí se zdravou přírodou. Když máte doma zdravou zeleninu, tak samozřejmě budete zdravější. A já jsem teda velký příznivce domácího pěstování zeleniny. I z toho důvodu se mi líbí Projekt zdravou přírodou, který se stará o ekologii a přírodu kolem nás. :-)

    OdpovědětVymazat
  10. Pití kávy po ránu jsme za sklenici vody (nejprve bez soli) vyměnila za vodu s citronem a hned je mi po ránu lépe. Přitom taková maličkost. Někde jsem dokonce četla, že pomáhá vypít ráno na lačno panáka octa, ale na to zatím nemám odvahu. Co se mi osvědčilo a s čím souhlasím je doplňování vitamínů pomocí přírodních doplňků stravy. Hořčík a vitamín D jsou moji každodenní parťáci.

    OdpovědětVymazat