úterý 12. června 2018

Znáte všechny pomocníky z přírody?

Všechny druhy pomocníků


V přírodě se nachází řada účinných prostředků, které umějí zvýšit naši imunitu, poradit si se začínající nemocí nebo výrazně podpořit léčbu naordinovanou od lékaře. A řadu z nich třeba máme navíc úplně běžně v lednici nebo ve spíži. Které to jsou?



Česnek


Co umí: je pravděpodobně nejsilnějším přírodním antibiotikem, působí také proti mnoha virům. Jeho antimikrobiální účinky pomáhají při boji s bolestmi v krku, rýmou, s chřipkou, průduškovými i plicními infekcemi. Velmi účinný je proti střevním bakteriím či parazitům. Kromě toho posiluje srdce a krevní oběh a zpomaluje tak proces stárnutí.

Jak ho používat:
nejlépe za syrova. Když vás začne bolet v krku, rozžvýkejte denně 2 stroužky česneku. Variantou jsou česnekové potravinové doplňky, které koupíte v lékárně.





Cibule


Co umí: je silně antiseptická a antibakteriální. Díky obsahu sloučeniny síry pomáhá léčit onemocnění dýchacích cest, podporuje pocení, je vynikající na bolest v krku, rýmu, záněty dutin, ulehčuje odkašlávání, jelikož rozpouští hleny v těle. Kromě toho pomáhá snižovat vysoký tlak a hodnoty cukru v krvi, posiluje srdce a krevní oběh, podporuje krvetvorbu, vyhání parazity a ničí kvasinky. Je močopudná a má tak pozitivní vliv na močové cesty.

Jak jí používat: ideálně syrovou, třeba s chlebem nebo v salátu. Připravit si můžete například i cibulový čaj: dvě nadrobno nakrájené cibule povařte v 500 ml vody. Poté sceďte, oslaďte medem a pijte několikrát za den.




Křen


Co umí: působí proti virům, bakteriím a plísním, rozpouští hleny v těle a čistí krev. Pozitivně povzbuzuje činnost jater, žaludku a střev, posiluje imunitu, snižuje tlak a má mírné močopudné účinky. Dokáže si velice dobře obře poradit se začínající infekcí. Obklady z křenu se přikládají při zánětech a bolestech svalů a kloubů.

Jak ho použít:
léčivý je hlavně syrový, tepelnou úpravou se jeho léčivé účinky výrazně zmenšují. Nemá se však používat ve vysokých dávkách, protože by mohl dráždit sliznice. Ideální množství jsou maximálně dvě lžíce čerstvého nastrouhaného křenu denně. Zředěnou šťávu můžete kloktat při angíně.



Zázvor


Co umí: působí antisepticky a protizánětlivě, zmírňuje bolesti svalů a kloubů, pomáhá při migrénách a uklidňuje při nervovém vypětí. Je známý svými pozitivními účinky při různých zažívacích potížích, od plynatosti až po těžší nevolnosti a zvracení. Velmi dobře působí proti infekcím horních cest dýchacích.

Jak ho používat: nejlepší je samozřejmě čerstvý, koupit se dá i jako potravinový doplněk. Mnozí lidoví léčitelé doporučují při nachlazení nebo viróze žvýkání čerstvého zázvoru, pití zázvorového čaje nebo užívání lžíce medu s vymačkanou šťávou z kořene zázvoru.


Echinacea


Co umí: pomáhá ničit bakterie a viry v organismu. Nejčastěji se používá při zánětu dýchacích cest a chřipce, dobře se uplatní i při infekcích močových cest, zánětu středního ucha či herpetických infekcích. Působí tak, že stimuluje buňky imunitního systému, které jsou hlavní zbraní v boji proti infekci. 


Jak ji používat: koupíte ji ve formě čaje nebo jako potravinový doplněk, v podobě tablet, kapek nebo sirupu. Její organismus účinky jsou však krátkodobé, proto se musí brát v kratších intervalech.



Lichořešnice


Co umí: je silným přírodním antibiotikem. Působí proti všem kmenům stafylokoků, mnoha druhům streptokoků i řadě dalších bakterií a virů. Je výjimečná především v tom, že navzdory svým silným účinkům je velmi šetrná, neničí přirozenou mikroflóru střev ani jiných sliznic. Používá se především při infekcích močových cest, dokáže si však velice účinně poradit i s infekcemi horních a dolních cest dýchacích.

Jak ji používat:
v čerstvém stavu nebo sušenou, ve formě nálevů nebo lihového roztoku.


Borůvky


Co umí: chrání proti virům a bakteriím, které mají tendence napadat sliznice, tudíž dobře léčí rýmu i chřipku. Kromě toho staví průjem, čistí střeva a díky vysokému obsahu vitaminů a antioxidantů posilují imunitu. Obsahují také karoten, který udržuje zrak v dobré kondici, a železo. Jsou výborné pro diabetiky, protože dokážou snižovat hladinu cukru v krvi.

Jak je používat:
nemusí být čerstvé, mohou být sušené, mražené nebo v kompotu. Stejně léčivé jsou i lístky této rostliny, ze kterých se dělá čaj.


Brusinky


Co umí: kromě řady důležitých vitaminů obsahují také látky, který snižují pH moči a vytvářejí tak prostředí nevhodné pro bakterie. Uplatní se tedy především jako podpůrný prostředek při urologických onemocněních, jako je zánět močového měchýře, ledvin či prostaty. Zlepšují také průběh viróz a pomáhají i při  problémech s pohybovým ústrojím.


Jak je používat:
v čerstvých brusinkových šťávách, jako potravinový doplněk.



Vyberte si z našich přírodních produktů ten svůj.



 Vegall




 Priroda ženám







9 komentářů:

  1. Mockrát díky za velice poučný článek. :) Já si myslím, že když má člověk nějaký problém, určitě je dobré se jako první obrátit na přírodu. Já mám teď například problémy s pletí, tak jsem si říkala jestli nepřejít na nějakou přírodní bio kosmetiku. Dost jsem si o tom teď četla a vypadá to, že by to mohlo pomoct, tak uvidíme.

    OdpovědětVymazat
  2. Za mě teda parádní tipy na bylinky. Brusinky a borůvky zbožňuji. Už se těším až zase bude jejich sezóna. Obecně si myslím, že není nic lepšího, než brát vitamíny z přírody. Na druhou stranu teď přes zimu je to dost komplikované, takže já to například řeším tak, že užívám různé doplňky stravy.

    OdpovědětVymazat
  3. Ahoj, chtěla bych se na něco zeptat. Nevíte náhodou jestli existují nějaké bylinky, které pomáhají na lepší erekci? Právě manžel má v poslední době trochu problémy s erekcí, tak mě napadlo zkusit na to nějaké bylinky. Ještě jsem teda četla, že prý dobře funguje kamagra, ale nevím no. Prvně bych raději zkusila bylinky a až pak tabletky.

    OdpovědětVymazat
  4. Mě docela překvapuje, že tu nikdo nezmiňuje CBD. Zvlášť když je to prospěšné na tolik věcí. Já jsem si teď například hodně oblíbil kouření CBD. Jen teda pokud byste to chtěli také zkusit, tak to určitě chce kvalitní CBD květy. Prodej takových květů je dnes naštěstí legální a dají se bez problému sehnat na internetu.

    OdpovědětVymazat
  5. Mě velice potěšilo, že je tu zmíněná ta echinacea a lichořeřišnice. To jsou podle mě opravdu takové malé zázraky přírody. Já osobně na bylinky nikdy moc nebyl, nicméně žena to hodně studuje a celkem se v nich i vyzná. No a kdykoliv má u nás doma nějaký zdravotní problém, tak se to právě snažíme řešit pomocí bylinek. Zatím se to vždy osvědčilo.

    OdpovědětVymazat
  6. To s těmi borůvkami mě celkem překvapilo. Vůbec jsem nevěděla, že jsou dobré na zrak. Je super, že teď je jejich sezóna. Právě se zrakem mám v poslední době docela problémy. Hlavně teda na blízko poslední dobou špatně vidím. Dokonce to vypadá tak, že si asi budu z https://www.hotovebryle.cz/ muset sehnat nějaké brýle.

    OdpovědětVymazat
  7. Tento komentář byl odstraněn autorem.

    OdpovědětVymazat
  8. Skvělý článek o darech přírody, které nám dodávají energii a posilují naši imunitu, ale je potřeba myslet i na jiné požitky života. Já jsem nedávno objednala pro sebe a manžela masáž tady, která byla velice příjemná a uvolňující. Nikdy bych nevěřila, že si spolu můžeme užít tak pěkné chvíle.

    OdpovědětVymazat
  9. Všechny pomocníky přírody asi fakt neznám, to ne. Ale já se v poslední době snažím být hlavně pomocníkem přírody. současný stav třídění odpadů v Česku je takový, jaký je a já z toho teda moc radost nemám. Takže pravidelně chodím třeba uklízet do lesa. A myslím si, že dělám fakt moc dobře.

    OdpovědětVymazat